Kraamzorg is eigenlijk alleen iets wat je in Nederland voorbij ziet komen en het is een belangrijk onderdeel van zorg. Het is een vorm van zorg die verleend wordt aan moeders en pasgeboren baby’s. Een bevalling kan in veel gevallen heel erg zwaar zijn en hierdoor heeft de moeder ook echt ondersteuning nodig. Een kraamverzorgende is een echte professional die zorgt voor de moeder en de pasgeboren baby tijdens de kraamtijd, dit is de periode na de bevalling waarin de moeder zich aan het herstellen is. Iedere moeder in Nederland heeft het recht om een kraamverzorgende in te schakelen en kan hiervoor ook een vergoeding krijgen. Voordat je kraamzorg inschakelt en een beroep kunt doen op de diensten van een kraamverzorgende, is het wellicht handig om te weten wat een kraamverzorgende precies doet. Een kraamverzorgende voert namelijk verschillende werkzaamheden uit voor de moeder en de pasgeboren baby. Wil jij weten wat een kraamverzorgende precies doet? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

De baby verzorgen

De belangrijkste taak van een kraamverzorgende is het verzorgen van de baby. Dit omvat het geven van flesvoeding, maar ook het ondersteunen bij het geven van borstvoeding. De moeder moet namelijk leren hoe je borstvoeding moet geven en de kraamverzorgende kan daarbij helpen. Daarnaast helpt de kraamverzorgende bij het verschonen van luiers, het baden van de pasgeborene. Daarnaast geeft de kraamverzorgende handige tips en adviezen voor de verzorging van het kindje. Dit is een belangrijk onderdeel van kraamzorg en hier heeft de moeder natuurlijk veel aan.

 

Naast het verzorgen van de baby, moet de kraamverzorgende ook de moeder ondersteunen. Voor de moeder is het namelijk erg zwaar net na een bevalling en kan het soms te veel zijn. De moeder kan verschillende taken niet meer uitvoeren in het huis en ook niet zichzelf verzorgen. De kraamverzorgende helpt met het verzorgen van de moeder en verzorgt eventuele wonden. Vooral na een keizersnede is kraamzorg van belang en moet de wond goed worden verzorgd.

Kraamzorg: hulp met huishoudelijke taken uitvoeren

Naast de verzorging van de moeder en de pasgeborene, is het ook van belang dat het huishouden wordt gedaan. Dit wordt allemaal door de kraamverzorgende gedaan en dit omvat vooral lichte huishoudelijke taken. Zo kan het zijn dat de kraamverzorgende het eten klaarmaakt of het huis schoonmaakt. De kraamverzorgende zorgt er op deze manier voor dat de baby kan herstellen in een schone omgeving. Daarnaast verzorgt de kraamverzorgende ook oudere kinderen, die bijvoorbeeld naar school gebracht moeten worden.

Observeren en rapporteren

Een kraamverzorgende is ook verantwoordelijk voor het observeren van de gezondheid van de baby. De kraamverzorgende moet direct aan de bel trekken als er iets mis is met jouw kind. De huisarts kan op deze manier direct ingeschakeld worden om alles te controleren. Dit is een belangrijk onderdeel van kraamzorg en moet altijd goed worden uitgevoerd. Daarbij is het van belang om te weten dat de kraamverzorgende geen verantwoordelijkheid heeft over de gezondheid van de baby of de moeder van het kindje.

 

Meer informatie nodig? Ga dan naar Lunavi.nl.

#

Comments are closed