Het spreekt voor zich dat we als mensen allemaal wel eens ergens stress voor hebben. Dat is ook geen enkel probleem. Van belang is echter wel om er rekening mee te houden dat deze stress niet de bovenhand mag krijgen in je leven. Wanneer er sprake is van aanhoudende of van chronische stress is de kans dan ook zeer groot dat je op een zeker moment geconfronteerd zal worden met bepaalde stress symptomen. Het is belangrijk om deze symptomen op te merken zodat je er uiteindelijk ook daadwerkelijk iets tegen kan gaan doen. Zou jij hier nu graag meer over te weten willen komen? Dan is het zeker interessant om even de onderstaande informatie door te nemen.
Wanneer kunnen stress symptomen de kop opsteken?
Zoals reeds aangegeven is het zo dat we als mensen allemaal wel eens geconfronteerd worden met stress. Het is verder helemaal niet correct om te stellen dat stress altijd per definitie slecht moet zijn. Sterker nog, in de praktijk kunnen we vaststellen dat stress niet zelden het beste in ons naar boven brengt. Een examen waar je stress voor hebt blijkt in de praktijk dan ook niet voor niets doorgaans wonderwel geslaagd te zijn. In deze situatie zal je wellicht ook slechts milde stress symptomen ervaren. Deze zullen na afloop van je examen meer dan waarschijnlijk ook meteen verdwijnen.
Wat zijn de vaakst voorkomende stress symptomen?
Stress symptomen uiten zich op heel wat verschillende manieren. De ene persoon zal er bijvoorbeeld buikpijn van krijgen terwijl de ander geconfronteerd zal worden met voornamelijk hoofdpijn. Wanneer er sprake is van aanhoudende stress zal je echter kunnen vaststellen dat dit de vaakst voorkomende symptomen zijn die je kan krijgen:
- Een versnelde hartslag evenals ademhaling;
- Vermoeidheid en een stelselmatig gebrek aan energie;
- Veel of net een beperkte hoeveelheid aan eetlust;
- Hoofdpijn;
- Spierpijnen;
Nogmaals, elke persoon kan anders reageren op stress. Het is dus best mogelijk dat je lang niet alle bovenstaande symptomen ervaart. Bovendien is het zeker ook mogelijk dat de stress zich voor een stukje op bijvoorbeeld je maag en darmen gaat zetten. Hier moet je dus wel rekening mee houden.
Wat kan je er precies tegen doen?
Stress symptomen steken duidelijk niet zomaar de kop op. Het is niet omdat je bijvoorbeeld wat stress hebt voor een moeilijk examen of een belangrijke dag op het werk dat je hierdoor meteen moet vrezen om geconfronteerd te worden met ernstige symptomen van stress. Dit gezegd hebbende is het wel zeer belangrijk om er op toe te zien dat de stress niet regelmatig terugkeert of toch blijft aanhouden. In dat geval is het namelijk wel degelijk mogelijk dat dit een bepaalde lichamelijke uitwerking gaat hebben na verloop van tijd.
Stress symptomen voorkomen of aanpakken is pas mogelijk wanneer je ervoor kiest om ze in de kern aan te pakken. Dit betekent dat je in eerste instantie voor jezelf moet bepalen waar de stress door wordt veroorzaakt. Door deze factor weg te nemen zal je kunnen vaststellen dat de symptomen na verloop van tijd automatisch zullen komen te verdwijnen. Let wel, hou er rekening mee dat de oorzaak van je stress zich zowel in je privé als in het werk kan bevinden.
Comments are closed