Heb je last van psychische klachten waar je geen oplossing voor kunt vinden? Door middel van neurofeedback worden je hersengolven getraind om beter in balans te komen. Met speciale software krijgt jouw brein door middel van beeld en geluid signalen of ‘antwoorden’ op het vertoonde gedrag. Door middel van operante conditionering, oftewel het belonen van goed gedrag, wordt de hersenactiviteit zo veel mogelijk in evenwicht gebracht. Op een onbewuste manier wordt er zichtbaar gemaakt wat normaal onzichtbaar is. Dit maakt neurofeedback een effectieve manier om klachten aan te pakken en te verminderen.

Hoe gaat neurofeedback in zijn werk?

Door middel van een neurotechnologisch systeem wordt hersenactiviteit gemeten en getraind om gewenste hersengolven te vertonen. Door middel van elektroden die op belangrijke locaties van het hoofd zijn geplaatst, wordt de hersenactiviteit gemeten. Bepaalde soort hersengolven worden namelijk in verband gebracht met neurologische afwijkingen. Deltagolven laten bijvoorbeeld hersenbeschadigingen en geheugenbeschadigingen zien. Een verlaagde Alpha amplitude gaat daarentegen vaak samen met angst- en slaapstoornissen. Dit is te zien op de systemen waarmee de hersenactiviteit gemeten wordt. Door het belonen van vermindering van afwijkende hersengolven, wordt er meer balans en rust gecreëerd. Zo kan er zelfs voor afwijkingen als ADHD en geheugenbeschadigingen een vermindering van klachten worden gerealiseerd.

Wie kan er baat hebben bij neurofeedback?

Wanneer jij meer innerlijke rust wil ervaren of aan specifieke klachten wilt werken, kan neurofeedback jou uitkomst bieden. Door het in balans brengen van jouw centrale zenuwstelsel, ervaar je meer evenwicht in jouw leven. Zo kan je beter omgaan met stress en druk, waardoor je minder snel overprikkeld raakt. Op deze manier ervaar je meer mentale veerkracht, waardoor je beter met tegenslagen en druk om kunt gaan. Ook wanneer je veel last hebt van angstgevoelens of geheugenverlies, kan neurofeedback deze klachten verminderen. Deze behandelingsmethode is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen zeer geschikt. Heeft jouw kind bijvoorbeeld gedragsproblemen zoals ADHD of een leerstoornis? Door middel van neurofeedback wordt er op een laagdrempelige manier weer evenwicht in de hersenen gecreëerd, waardoor neurofeedback ook voor kinderen vanaf 5 jaar een effectief bewezen methode is.

Hoe verloopt een neurofeedback sessie?

Tijdens een neurofeedback sessie neem je plaats in een stoel en kijk je naar een beeldscherm waarop beelden vertoond worden. Ook luister je naar geluiden die signalen aan jouw hersenen afgeven. Zelf merk je er niet zo veel van, maar op onbewust niveau vinden er verschillende processen plaats. Het enige wat jij hoeft te doen is stil te zitten zodat de hersenactiviteit gemeten kan worden en kijken en luisteren naar de beelden en geluiden die afgespeeld worden. Na afloop kan je weer gewoon je dagelijkse bezigheden vervolgen.

Hoeveel sessies heb je nodig voor het gewenste resultaat?

Hoeveel neurofeedback sessies je precies nodig hebt, verschilt per persoon. Voor een vermindering van klachten, worden er meestal tussen de 20 en 40 sessies gegeven. Een sessie duurt ongeveer 45 minuten, waarbij je in een comfortabele stoel ligt en het systeem zijn werk doet. Tussendoor wordt er regelmatig geëvalueerd, zodat je je bewust wordt van jouw vooruitgang. Wil jij verder weten wat neurofeedback training kan betekenen voor jou, kan je dat verder lezen op onze website.

#

Comments are closed