Elk jaar gaan wel 3 miljoen mensen naar een fysiotherapeut. Dat zijn er erg veel, grote kans dus dat je ooit in je leven te maken krijgt met een fysiotherapeut. Maar waar is zo’n fysiotherapeut nou precies goed voor? In dit artikel gaan wij hier verder op in.

De fysiotherapeut, expert op het gebied van het bewegend lichaam!

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het bewegingsstelsel van de mens. Voor klachten die met het bewegende lichaam te maken hebben kun je dus over het algemeen terecht bij de fysiotherapeut. Je kan door de huisarts verwezen worden naar een fysiotherapeut, maar je kan tegenwoordig ook rechtstreeks naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kijkt op dat moment met een screening of je bij hem of haar terecht kan of verwijst je weer terug naar de huisarts.

Vaak weten mensen zelf goed in te schatten of hun klachten bij de fysiotherapeut passen. Klachten waarvoor je naar een fysiotherapeut kan gaan zijn onder andere: blessures of pijnklachten van het bewegend lichaam bijvoorbeeld in armen, benen, schouders of rug. Of als je vanwege een chronische aandoening begeleiding nodig hebt bij het bewegen. Of als je voor of na een operatie wilt revalideren of conditie wilt opbouwen.

Soorten fysiotherapeuten

Binnen de fysiotherapie zijn verschillende specialisaties te vinden. Je kan bijvoorbeeld naar een manuele therapeut gaan die gespecialiseerd is in de wervelkolom. Je kan naar een sportfysiotherapeut gaan die gespecialiseerd is in blessures en blessurepreventie voor en na het sporten. Er zijn bekkenbodem fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in bekkenbodemklachten. Voor in het bedrijfsleven zijn er speciale bedrijfs- of arbeidsfysiotherapeuten. Voor kinderen zijn er kinderfysiotherapeuten en voor ouderen met meerdere ziektebeelden geriatrie fysiotherapeuten. Ook voor klachten die zowel lichamelijk als geestelijk zijn is er een specialisatie namelijk de psychosomatische fysiotherapeut.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties. Fysiotherapeuten volgen vaak gedurende hun werkende leven nog vele andere bijscholingen. En blijven hierdoor up tot date met hun behandeltechnieken.

Fysio specialisaties

Met zoveel specialisaties is er altijd wel een fysiotherapeut die samen met jou naar de klachten van het bewegend lichaam kan kijken. De fysiotherapeut gaat samen met jou aan het werk om van je klachten af te komen. En jou weer een fijn gevoel te geven tijdens bewegen. De fysiotherapeut doet dit in samenspraak met jouw vragen. Hij of zij luistert eerst goed naar jouw klachten en de oorzaak hiervan. De fysiotherapeut probeert dan met behulp van manuele behandeling of oefentherapie jouw klachten weg te krijgen.

Bron: maxfysiotherapie.nl

#

Comments are closed