Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Het kan jou wel helpen wanneer je ooit een juridisch conflict gaat krijgen. Je kunt dan hulp krijgen in de vorm van advies of bijstand en bent beschermd tegen dure rekeningen van een advocaat.

Wanneer sluit je een rechtsbijstandverzekering af?

Een rechtsbijstandverzekering wordt meestal afgesloten wanneer iemand veel op de weg zit of een eigen woning bezit. Als je een baan hebt kan dit ook belangrijk zijn want als je een conflict krijgt met je baas dan kan een rechtsbijstandverzekering je helpen met advies of juridische hulp.

Je bent met een rechtsbijstandverzekering verzekerd voor juridische bijstand wanneer je een geschil hebt. Zo kun je ook een consumentengeschil hebben bijvoorbeeld over je huur of koopcontract of je raakt betrokken bij een verkeersongeval die een nasleep heeft. Je kunt een advocaat pakken zonder dat je een peperdure rekening krijgt. Je bent namelijk verzekerd.

Hoe kies je de juiste rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering is verdeeld in verschillende modules. Je kunt voor jezelf nagaan wat voor je belangrijk is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dat doe je op basis van je eigen situatie. Bijvoorbeeld als je een auto, werk of een huis hebt kan dit al een reden zijn om een rechtsbijstandverzekering te nemen.

Welke modules kun je kiezen?

Wanneer je kiest voor een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit modules. Je kunt dan nadenken waar je misschien een conflict over kunt krijgen in de toekomst. Je kunt checken welke modules jij nodig hebt in je rechtsbijstandverzekering. De modules waarmee je hulp kunt krijgen bij een rechtsbijstandverzekering zijn:

·        De Consument (aankoop van een product of andere zaken)

·        Het Wonen (contract, eigen huis, burenruzie etc.)

·        Het Verkeer (betrokken bij ongeval)

·        Het Werk en Inkomen (ontslag)

·        Een Scheiding (je kunt Mediation opnemen in je verzekering

·        Belasting (conflict met belastingdienst over belasting)

Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen op verschillende gebieden zodat je niet voor onnodige kosten komt te staan. Een conflict komt soms voor in bepaalde situaties. Je kunt dan juridische hulp krijgen en staat er niet alleen voor. Zelf kies je welke rechtsbijstand het beste bij je past.

Kun je een vergoeding krijgen bij een laag inkomen?

Het is mogelijk dat je de kosten van een advocaat of mediatorkosten niet kunt betalen. De reden hiervan kan zijn dat je een laag inkomen hebt. De overheid zal een deel van de kosten betalen. Het wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Je kunt dat zien als een vergoeding op de kosten.

Mensen die een laag inkomen hebben kunnen bij de overheid vragen om vergoedingen. Vergoedingen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag kunnen al helpen om je huur of dergelijke te betalen. Vergoedingen kun je ook aanvragen voor gesubsidieerde rechtsbijstand wanneer je een laag inkomen hebt om hiermee de kosten te betalen voor een advocaat of andere juridische zaken. De Raad voor de rechtsbijstand bepaalt of je recht hebt op een vergoeding.

Extra tips bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

·        Vergelijk premies

·        Check de eigen bijdrage

·        Welke voorwaarden heeft de rechtsbijstandverzekering

#

Comments are closed